Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe kast / kitty loo

Het nieuwe jaar is pas een paar dagen oud en ik kan jullie mijn eerste project van 2012 laten zien. Deze keukenkast/ kattenbak heb ik zelf ontworpen en in samenwerking met mijn vader gemaakt.
Anderhalf jaar geleden kregen we de kans om een kat te adopteren. Van deze beslissing hebben we geen seconde spijt gehad. Wellicht voel je nu een maar aankomen en dat klopt. MAAR onze kat maakt gebruik van een kattenbak en laat dat nu een ontzettend lelijk ding zijn dat altijd pontificaal in de keuken staat. Daar moest iets op bedacht worden. Een prive-toilet voor onze kat werd het onderwerp van het project. De volgende plaatjes dienden als inspiratie voor het ontwerp. 


Na dit rondje inspiratie ben ik met Google SketchUp! aan de slag gegaan. Wat een handig gebruiksvriendelijk programma. Na een uurtje oefenen en tutorials bekijken had ik in de basis door hoe het programma werkt en dit ontwerp gemaakt.
Ontwerpen en schilderen kan ik wel maar timmeren en zagen zijn kwaliteiten die bij mij (nog) niet ontwikkeld zijn. Mijn vader heeft me geholpen om deze klus te klaren. Hij heeft ervoor gezorgd dat de kast in elkaar werd gezet. Als materiaal hebben we MDF gebruikt.
De deurtjes heb we zelf gefreesd, dit was een behoorlijk precisie werkje maar het resultaat mag er zijn.
Omdat de kast gebruikt gaat worden voor de kattenbak en keukenspullen en MDF een soort van spons is als het op vocht aankomt dient alles goed gegrond en geschilderd te worden. Eerst schuren dan gronden. Er zit 1 laag grondverf (speciaal voor MDF) en 2 laklagen op. Het gedeelte waar de kattenbak in komt is 2 x gegrond. 
Na het schilderen hebben we de achterkant er tegenaan gemaakt, het blad bevestigd en vervolgens de tegeltjes geplakt. De tegels hebben we gevonden bij 'de Oude Plank' in Best. Dezelfde winkel als waar onze planken vloer vandaan komt. 
Het is de bedoeling dat het koffiezetapparaat op het kastje komt te staan. De tegels heb ik gevoegd om de boel waterdicht te maken.
Na het voegen heeft mijn vader een mooie rand van hardhout om de tegels gemaakt en was het tijd om de buitenkant voor de derde keer af te lakken.
Het spannendste moment vond ik eigenlijk wel het plaatsen van de kattenbak, voor mij een check of ik alles wel echt goed gemeten had. En ja hoor, hij past perfect! Zelfs het gat zit redelijk op gelijke hoogte. 
Inmiddels is de kast helemaal ingericht.
Op de deurtjes zitten knoppen van porselein uit India!
Vooralsnog wil de kat wel op de kast zitten.....
Nu is het hopen dat ze er ook in wil.....

Reacties

  1. Dit is echt helemaal te leuk voor woorden.
    Zo zie je maar hoe je van iets lelijks als een kattenbak een prachtig iets kunt maken.
    Misschien kom je nog wel een keertje tegeltjes kopen bij ons! Er zijn zoveel verschillende soorten. groetjes De Oude Plank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Trudy, erg mooi geworden, ook je moeder is er trots op.

    Paulien Klerken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig Trudie, wij hebben ook n kat en ook n vieze kattenbak in de keuken. Helaas ben ik niet zo creatief want ik heb mam mijn naaimachine gegeven dan weet je wie ik ben!!! hopelijk gaat jullie kat dit prachtig onderkomen ook van binnen bekijken maar dat hoor ik wel van je trotse moeder. Thea van der Sterren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Superleuk! In mij volgende huis wil ik ook zoiets, alleen bij mij gaan er konijnen in ipv katten haha :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een onwijs goed idee, weg met dat afzichtelijke ding!
    Heb mijn man gelijk aan het werk gezet.
    Verf heb ik helemaal zelf :) bij de Gamma gehaald en de kastknoppen bij www.porseleineknoppen.nl
    Groetjes, Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je er ook een gemaakt hebt! Ben erg benieuwd naar het resultaat!! Heb je foto's?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Patroon voor een kindersjaal

Het is weer een hele tijd geleden dat ik een sjaal heb gebreid. Vandaag heb ik er eentje afgerond.  Deze kindersjaal is gebreid in de Engelse patentsteek.  Wil je ook aan de slag? Hier kun je lezen hoe ik het heb aangepakt. Voor deze sjaal heb ik twee kleuren door elkaar gebreid. 1 bolletje lichtblauw  1 bolletje groen gemĂȘleerd  Breinaalden nummer 7 Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 3 extra steken. Ik heb 27 steken opgezet (6x4+3). Het patroon: Toer 1: *3 r., 1 av* Toer 2: 1 r., 1 av., *3 r., 1 av.,* 1 r. Herhaal de toeren totdat je de sjaal lang genoeg vindt.

Patroon voor een ronde sjaal 3

Een dagje vrij hebben heeft zijn voordelen. Zo is het me vandaag gelukt om een langdurig project af te ronden namelijk de oker-gele sjaal van ruim 2 meter! De sjaal is gebreid met de valse patentsteek. Dit patroon is vrij eenvoudig te breien als je recht en averecht kunt breien. Het recept voor deze sjaal (20 cm breed, 200 cm lang): 5 bolletjes okergeel garen (naalddikte 4-5) Breinaalden nummer 5 Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 1 extra steek.  Het patroon: Alle naalden: *2r, 2av* eindig met 1 r. Voor deze steek heb je best veel garen nodig, ook is het handig om even een proeflapje te breien om te bepalen hoeveel steken je opzet. Laat die strenge winter maar komen!

Patroon voor een ronde sjaal 5

Het patroon dat ik voor deze sjaal heb gebruikt heet de koordsteek. De sjaal heb ik gebreid van dikke wol op naalddikte 10.  Voor dit patroon zet je een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 2 extra steken.  Het patroon: Naald 1: 2 av., draad achter, 1 av. afhalen, omslag, 1 r., afgehaalde steek overhalen, 2 av. Naald 2: 2 r., 2 av., 2 r. Deze 2 naalden steeds herhalen totdat je de sjaal lang genoeg vindt. Ik heb tot 1.35m gebreid.  Vervolgens naai  je de uiteinden aan elkaar en je sjaal is klaar!