Doorgaan naar hoofdcontent

Pallet tafel

Vandaag is het gelukt, het project 'de pallet tafel' is, met succes, afgerond. Eerder maakte ik al een tafel van een oude deur maar dit keer vond ik mijn inspiratie in een pallet.
 
Een tijd geleden hebben we een grote kast gekocht bij IKEA. Aangezien het een enorme kast is hebben we deze laten bezorgen. De pallet kregen we er gratis en voor niks bij. De pallet heeft enkele weken onder het afdak gestaan, we wilden deze in eerste instantie opstoken. Van een vriend hebben we mooie eikenhouten planken gekregen voor, je weet maar nooit. Deze planken hadden we even naast de palet gezet en toen zag ik er ineens een tafel in. 
Mijn idee heb ik voorgelegd aan mijn vader, die een stuk handiger is dan ik en samen zijn we aan de slag gegaan.
De eikenplanken hebben we passen gemaakt en het vormt met de palletplanken het tafelblad. De eikenplanken waren afgewerkt met een hoogglans lak, deze heb ik er helemaal afgeschuurd.
 
Na het schuren was ik erg in dubio of ik de tafel zou aflakken of bewerken met olie. Ik heb voor het laatste gekozen omdat ik het effect matte effect dat olie heeft een natuurlijkere uitstraling vind hebben. Eenmaal behandeld met de olie kreeg ik een beetje spijt.
De olie die ik heb gebruikt is hardhout olie, deze had ik nog staan, hier zit een rode gloed in wat de tafel heel donker maakt en de olie trok er niet helemaal in.
De olie heb ik er grotendeels afgekregen met een ontvettingsmiddel. Aflakken zal niet meer kunnen omdat er teveel olie in de planken is getrokken. Terwijl ik hier nog over nadacht is mijn vader, die uitstekend kan lassen, begonnen aan het onderstel voor de tafel. 
Op internet heb ik een tafel gevonden met een steigerbuizen onderstel, deze heb ik gebruikt als ontwerp voor mijn tafel en mijn vader heeft het in elkaar gelast. De buizen heb ik via via kunnen regelen, vooral de roest vind ik erg karakteristiek.
Om ervoor te zorgen dat de buizen niet de vloer beschadigen hebben we van hetzelfde eikenhout als in het blad, doppen gemaakt.
 
 
Het onderstel paste in eerste instantie niet goed, ik had me namelijk vermeten. Na wat creatieve oplossingen is het gelukt om het blad passend te maken voor het onderstel en staat de tafel in de woonkamer. Wat ik mooi vind aan dit project is dat het bijna helemaal van rest materiaal is gemaakt, cradle to cradle.
Er zijn nog plannen om een vak dicht te maken zodat we de laptop op kunnen bergen in de tafel. Het tafelblad moet de komende week helemaal drogen voordat ik het met een andere olie kan bewerken dus, wordt vervolgd.

Reacties

 1. wat onwijs goed gelukt!!
  lieve groet jenneke
  http://creaties-jenneke.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow dit is wel een hele stoere tafel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Trudie,

  Erg mooi geworden en wat een handige vader heb je.
  Je moeder is er ook trots op wist je dat?
  Veel suc6 met ontwerpen en uitvoeren van al je ideeën

  Groetjes Paulien

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Patroon voor een kindersjaal

Het is weer een hele tijd geleden dat ik een sjaal heb gebreid. Vandaag heb ik er eentje afgerond. 
Deze kindersjaal is gebreid in de Engelse patentsteek. 

Wil je ook aan de slag? Hier kun je lezen hoe ik het heb aangepakt.
Voor deze sjaal heb ik twee kleuren door elkaar gebreid.

1 bolletje lichtblauw 1 bolletje groen gemêleerd Breinaalden nummer 7
Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 3 extra steken. Ik heb 27 steken opgezet (6x4+3).

Het patroon:
Toer 1: *3 r., 1 av*
Toer 2: 1 r., 1 av., *3 r., 1 av.,* 1 r.

Herhaal de toeren totdat je de sjaal lang genoeg vindt.

Patroon voor een ronde sjaal 3

Een dagje vrij hebben heeft zijn voordelen. Zo is het me vandaag gelukt om een langdurig project af te ronden namelijk de oker-gele sjaal van ruim 2 meter!
De sjaal is gebreid met de valse patentsteek. Dit patroon is vrij eenvoudig te breien als je recht en averecht kunt breien. Het recept voor deze sjaal (20 cm breed, 200 cm lang):

5 bolletjes okergeel garen (naalddikte 4-5)Breinaalden nummer 5Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 1 extra steek. 
Het patroon:
Alle naalden: *2r, 2av* eindig met 1 r.
Voor deze steek heb je best veel garen nodig, ook is het handig om even een proeflapje te breien om te bepalen hoeveel steken je opzet.

Laat die strenge winter maar komen!

Patroon voor een ronde sjaal 5

Het patroon dat ik voor deze sjaal heb gebruikt heet de koordsteek.
De sjaal heb ik gebreid van dikke wol op naalddikte 10. 
Voor dit patroon zet je een aantal steken op dat deelbaar is door 4 + 2 extra steken. Het patroon:
Naald 1: 2 av., draad achter, 1 av. afhalen, omslag, 1 r., afgehaalde steek overhalen, 2 av.
Naald 2: 2 r., 2 av., 2 r.

Deze 2 naalden steeds herhalen totdat je de sjaal lang genoeg vindt. Ik heb tot 1.35m gebreid. 

Vervolgens naai je de uiteinden aan elkaar en je sjaal is klaar!